Prangende Vragen

Even de belangrijkste vragen op een rij

FAQ

1. Waar staat SAAR. voor?
SAAR. staat voor 'Sports equipment as a resource'.

2. Waarom hebben jullie gekozen voor een bidon?
Elke sporter is bekend met de bidon. Het doet denken aan herstel en op adem komen. Naast het praktisch nut van de bidon, heeft het ook promotionele waarde. Bedrijven worden graag geassocieerd met sportieve prestaties en plaatsen hun namen op bidons. Wij willen de promotionele waarde van de bidon gaan inzetten voor het promoten van de circulaire economie in de sport.

3. Waarom ligt de focus op de wielerwereld?
In vrijwel elke sport wordt gebruik gemaakt van bidons, echter blijkt na eigen onderzoek dat binnen de wielrennerij ten opzichte van andere sporten (o.a. voetbal en hockey) het verbruik en het weggooien van eenmalig gebruikte bidons uitzonderlijk hoog is. Vandaar dat we ons in eerste instantie focussen op deze sport. In de (prof) wielrennerij wordt de bidon gebruikt als wegwerpproduct. Bidons worden na gebruik niet gewassen en hervult maar eindigen bij het afval.

4. Wat gebeurt er nu met mijn bidon?
Volgens Milieucentraal hoort de bidon bij het restafval. Een bidon wordt aangeduid als ‘Plastic Product (geen verpakking)’ dat thuishoort in huishoudelijk restafval en wordt verbrand. Het Kennis Instituut Duurzame Verpakking (KIDV) bevestigt dit. Wanneer een bidon leeg wordt verkocht is het een product en daarmee geen verpakking. Hierdoor hoort het niet in de plastic bak thuis. We kunnen er dus vanuit gaan dat alle bidons na gebruik worden verbrand. Een bidon weegt zo’n 80 tot 100 gram. Voor alleen al Team DSM zou dit gaan om verbranding van zo’n 4000 kg aan hoogwaardig kunststof per jaar. Waar aan de ene kant massaal virgin plastics worden ingekocht om nieuwe sportmaterialen te maken, worden waardevolle plastics aan de andere kant verbrand. Dit kan (en moet) anders!

5. Waarom is Parijs nog ver?
Nog 427 kilometer vanuit ons gezien, dat is pakweg twee lange tour de france etappes. Sorry, flauw. Met 'Parijs is nog ver' refereren we naar de doelen gesteld in 't klimaatakkoord van Parijs, de Olympische Spelen van Parijs in 2024 die duurzamer dan ooit moeten worden én verwijzen we naar de wielersport met de legendarische woorden van Joop Zoetemelk in de Tour de France.


Inzameling

5. Kan ik mijn bidon bij jullie inleveren?
Kijk op de inzamelpagina voor details. Je kan bidons altijd bij ons langsbrengen of toesturen naar Hurksestraat 19 (0.22), 5652AH Eindhoven t.a.v. Joris Petterson. Heb jij een grote batch of verwacht je vaker bidons te hebben? Neem even contact met ons op.

6. Hoe werkt het met de bidonton?
Op diverse locaties in het land willen we testen hoe we afgedankte bidons het beste kunnen gaan inzamelen. Onderdeel van dit is de BidonTon, een recyclebak speciaal voor jouw oude bidon. We willen de bakken gaan plaatsen bij o.a. wielerclubs en wielerwedstrijden. Wij leveren een bak en wanneer deze vol is zullen wij deze wisselen voor een lege bidonton. Per locatie besluiten we of dit per pakketpost of bezoek op locatie gaat. Interesse in zo'n bak? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

7. Kan ik ook een Dopper inleveren?
Ja, in principe zamelen wij alle drinkbekers van plastic in. Ook flessen van bijvoorbeeld Dopper of Join the Pipe zijn welkom. Metalen bidons of drinkflessen hebben wij momenteel geen oplossing voor.

8. Wat is de ‘green deal’ bidons?
Samen met wielerploegen, wielerorganisaties en koersorganisatoren een gezamenlijk willen we een ambitiestatement opzetten waarin we de intentie uitspreken om gezamenlijk afgedankte bidons te gaan inzamelen en verwerken tot grondstof voor nieuwe sportproducten. Dit noemen we de 'Green Deal Bidons'.

Image
Loading...