Missie 2023

Bidons uit de Nederlandse wielerwereld hergebruiken als grondstof voor nieuwe (sport)materialen.

Bidon als grondstof

UITDAGING - De standaard is dat we produceren, gebruiken en weggooien. Maar als we producten van nu de grondstoffen van morgen willen laten zijn, dan moeten we anders omgaan met materialen. Deze transitie is nog maar mondjesmaat zichtbaar in de (top)sport. Sportmaterialen worden vervaardigd uit nieuwe grondstoffen en recycling systemen zijn er niet of nauwelijks. Daarbij zien we gebruiksduur van producten teruglopen mede door sponsor wissels en snelle technologische ontwikkelingen. Terwijl de materialen letterlijk voor het oprapen liggen en de producentenverantwoordelijkheid de markt dwingt te veranderen, gebeurt er te weinig in de praktijk.

Image
Image

SAAR.

SAAR - Wij maken het mogelijk om bidons in te zetten als grondstof voor nieuwe producten in de sportwereld. Deze dienen aan de ene kant een praktisch nut, en aan de andere kant zet het aan tot gesprekken over het verduurzamen van de sportwereld. We maken deze producten voor partijen die de beweging naar een circulaire economie willen starten, denk hierbij aan; sportverenigingen, sportbonden en producenten van sportartikelen.

Image

De Bidon

DE BIDON -. Van een icoon sportproduct maken we iconische circulaire sport-producten, om de beweging in gang te zetten naar een duurzamere sportwereld.

WEGWERP BIDON - In vrijwel elke sport wordt gebruik gemaakt van bidons, echter blijkt na eigen onderzoek dat binnen de wielrennerij ten opzichte van andere sporten (o.a. voetbal en hockey) het verbruik en het weggooien van eenmalig gebruikte bidons uitzonderlijk hoog is. Vandaar dat we ons in eerste instantie focussen op deze sport. In de (prof) wielrennerij wordt de bidon gebruikt als wegwerpproduct. Bidons worden na gebruik niet gewassen en hervult maar eindigen bij het afval.

VERBRAND - Volgens Milieucentraal hoort de bidon bij het restafval. Een bidon wordt aangeduid als ‘Plastic Product (geen verpakking)’ dat thuishoort in huishoudelijk restafval en wordt verbrand. Het Kennis Instituut Duurzame Verpakking (KIDV) bevestigt dit. Wanneer een bidon leeg wordt verkocht is het een product en daarmee geen verpakking. Hierdoor hoort het niet in de plastic bak thuis. We kunnen er dus vanuit gaan dat alle bidons na gebruik worden verbrand. Een bidon weegt zo’n 80 tot 100 gram. Voor alleen al Team DSM zou dit gaan om verbranding van zo’n 4000 kg aan hoogwaardig kunststof per jaar. Waar aan de ene kant massaal virgin plastics worden ingekocht om nieuwe sportmaterialen te maken, worden waardevolle plastics aan de andere kant verbrand. Dit kan (en moet) anders!

Loading...